Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, halk arasında kulunç olarak bilinen miyofasyal ağrı sendromunun yaz aylarında klima ile tetiklendiğini belirtti. Tedavi yöntemlerini aktardı.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, halk arasında “kulunç” olarak bilinen miyofasyal ağrı sendromunun yaz aylarında klima kullanımı ve hava akımına maruz kalma ile tetiklenebildiğini açıkladı. Sucuoğlu, kaslarda oluşan bu tetik noktaların ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olduğunu, ancak fizik tedavi, egzersiz ve enjeksiyon tedavileriyle kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Sucuoğlu, miyofasyal ağrı sendromunun kronik bir kas iskelet sistemi rahatsızlığı olduğunu ifade etti. Özellikle boyun, üst sırt ve omuz bölgesinde sıkça görülen bu durumun, kas ve çevresindeki fasya dokusunu etkilediğini vurguladı. Hastalık, fiziksel zorlanma, travma, stres ve yanlış çalışma koşullarıyla ortaya çıkabiliyor.
Sendromun, kaslarda ve fasya zarında ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlılığına neden olan kronik bir tablo çizdiğini aktaran Sucuoğlu, terliyken soğuk havaya çıkmanın veya klima karşısında kalmanın spazmları kolaylaştırdığını ekledi.
Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, miyofasyal ağrı sendromu tanısının öncelikle fizik muayene ile konulduğunu bildirdi. Muayene sırasında kaslarda oluşan ağrılı tetik noktaların değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Boyun veya bel fıtığı gibi benzer şikayetlere yol açabilecek diğer hastalıkların ayırt edilmesi gerektiğini de belirtti.
Sucuoğlu, özellikle kas ve fasya dokusundaki tetik noktaların muayenesiyle tanıyı netleştirdiklerini ifade etti. Farklı nedenlerin elenmesinin ardından miyofasyal ağrı sendromu tanısı kesinleşiyor.
Tedavide hastanın şikayetlerine ve ihtiyaçlarına göre farklı yöntemlerin uygulandığını açıklayan Doç. Dr. Sucuoğlu, fizik tedavi uygulamalarını öne çıkardı. Sıcak uygulamalar, masaj, tetik nokta enjeksiyonları ve kuru iğneleme etkili tedavi seçenekleri arasında yer alıyor.
Sucuoğlu, hastaların duruş bozukluklarını düzeltmesi, baş önde veya kambur pozisyondan kaçınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca uygun germe, gevşeme ve postür egzersizlerinin düzenli olarak yapılmasının önemine dikkat çekti.
Günlük yaşamda farkında olmadan maruz kalınan hava akımının miyofasyal ağrıyı tetikleyebileceğini belirten Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, uyarılarda bulundu. Pencere açık şekilde uyumak, araçta iki pencereden aynı anda hava akımına maruz kalmak veya çalışma ortamında doğrudan klima karşısında bulunmak kas spazmlarını artırabiliyor. İş stresi ve ani fiziksel zorlanmalar da özellikle boyun ve üst sırt bölgesindeki ağrıları tetikleyebiliyor.