Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Türkiye'nin Sağlık Yaşam Platformu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İdeal Yaşam
  4. »
  5. Atıksız Bir Mutfak ile Sürdürülebilir Bir Dünya

Atıksız Bir Mutfak ile Sürdürülebilir Bir Dünya

haber haber -
76 0

Atıksız Bir Mutfak ile Sürdürülebilir Bir Dünya

Üzerinde yaşadığımız güzelim evreni daha iyi bir hale getirebilmek için atık yönetimini bilinçli bir şekilde kontrol etmemiz gerekiyor. Restoranlar, oteller, evler gibi ürün akışının fazla olduğu noktalarda özellikle mutfak kısmına özen ve dikkat çekmemiz gerekiyor. Atıksız bir yaşam sanıldığı kadar zorlayıcı, büyük uğraşlar gerektiren bir süreçten geçmiyor. Daima ilk adım bizim alacağımız kararlar ile başlıyor. Alışverişinizi son derece istikrarlı ve planlı bir şekilde yapıyorsanız, geri dönüşümünün sağladığından emin olduğunuz ürünleri tercih ediyorsanız, en başta bu işe evinizin mutfağındaki atıkları bir kenarda ayırmak ile başlıyorsanız atıksız bir dünyanın ilk adımlarını atmış bulunuyorsunuz…

Karbon Ayak izinin Yaşadığımız Dünyaya Etkileri

Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarını karşılamak olarak tanımlayabileceğimiz ‘’sürdürülebilirlik’’ ilkesinin 3 temel bileşeni olan ekonomik, çevresel ve sosyal kavramlar üzerinde yeterince durmaz, faaliyete geçmez isek üzerinde yaşadığımız dünyanın nasıl paramparça bir hale bürüneceğini söyleyebilirim ne yazık ki. 

Geçtiğimiz birkaç yılın en önemli konularından biri haline gelen karbon emisyonu önemli çevresel konuların başında gelmekte. Endüstri devriminden bu yana atmosferimizde giderek artan karbon emisyonu, diğer sera gazları (metan, azot, oksit, florin) ile beraber, küresel ısınmanın ve çevresel krizlerin baş aktörü olmaktadır. Kendi bulunduğumuz coğrafyada ve dünyanın çeşitli yerlerinde normal şartlarda görülmeyen doğa olayları ve afetlerin ana kaynağı da karbon emisyonu sebebi ile iklimde meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır.

Dünyadaki Atık İstatistikleri

Dünya bankası tarafından yayınlanan verilere göre, ekonomik kalkınma ve kentleşmenin katı atık üretimini önümüzdeki 30 yılda dünya genelinde yüzde 70 artıracağı uyarısında bulundu.  Önlem alınmaz ise, küresel kentsel katı atık üretimi 2050 yılına kadar 3.4 milyar tona ulaşacak. Düzgün bir şekilde işlenmeyen, toplanmayan katı atıklar sellerinde yaratmış olduğu etki ile birlikte hava kirliliğine ve solunum hastalıklarına yol açmakta…

Dünya genelinde katı atıkların (metal, cam, plastik, kağıt/karton, gıda) yüzde 33’ü hiç işleme tabi tutulmadan açığa atılmakta. Toplam atık stoğunun ancak yüzde 13.5’i geri dönüşüme tabi tutuluyor.

 

(2018). Dünya Bankası. Anadolu Ajansı.

İlk Adıma Evinizden Başlayın! Evsel Atıkları Azaltmak İçin Yapabilecekleriniz

Alışveriş listenizi mutlaka önceden planlayın!

Böylece tüketeceğiniz miktar kadar ürün satın alımı gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle kullanım süresi içinde tüketilemeyen ve bozulmakta olan gıdalarınızdan kaynaklanan atıklarınızı azaltabilir, bütçenizi zorlamaktan kurtulabilirsiniz.

Dondurucunuzu kullanmaktan çekinmeyin!

Dünya çapında üretilen gıdaların yaklaşık olarak üçte biri çöpe gitmekte. Dondurucunuzu kullanarak besin israfını önlemek son derece mümkün. Et, balık gibi ürünleri toplu miktarda almak için kullanabilirsin, bu sayede fazlasıyla ambalaj kullanmanın önüne geçebilirsin. Ayrıca evinizde tüketmediğiniz besinlerinizi saklama kaplarınıza alarak buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz.

Kompost yapımını gerçekleştirin!

Evinizde elinizin altında bulunan sebze, meyve artıkları, sabahtan kahvaltınızdan geriye kalan çay torbaları, kahve telveleri, yumurta kabukları gibi gıda atıklarını kompostlamak, gıda atıklarının minimum seviyeye getirmenin en kolay yollarından biridir.

Kendi yeşilliğinizi yetiştirin!

Fesleğen, biberiye, nane gibi yeşillikleri alın, su dolu bir kabın içerisine koyun, güneş ışığının bol olduğu bir yere bırakın. Kök saldığı vakit saksınıza ekin. Kendi elinizle toplayıp, kokladığınız, yemeklerde kullandığınız ot gibisi yoktur.

Sebze, meyve kabukları ve sapları saklamaya özen gösterilsin!

Meyve ve sebze kabuklarınızı mutlaka kullanmaya özen gösterin. Portakal, limon gibi meyvelerin kabuklarını salatalarınızda kullanabilir, tatlılarınıza farklı dokular katabilirsiniz. Mutfağınızda arta kalan sebzelerinizin saplarından detoks suları üretebilirsin.

Gıdalarınızın raf ömrünü uzatmak için yapabilecekleriniz var!

Son kullanma tarihi yaklaşmakta olan yiyeceklerinizi turşu yapımında, dolabınızda kalmış birçok sebzeyi sirke üretiminde kullanarak pek çok şeyi başarabilirsin.

Ambalaj ve plastik kullanımını azaltın!

Tekrar kullanılabilir kaplar satın alın. Tek bir adet plastik bir kabın bile doğada yok olma süreci çok uzun yıllar sürüyor. Kahve ve çay termosları, gıda kapları, alışveriş çantaları vb. tekrar kullanılabilir kaplar ile plastik atığını azaltıp gelecek nesillere daha iyi yaşanılabilir bir dünya kılmak adına sende bir adım atabilirsin.

Kağıt kullanmaktan vazgeçmelisiniz!

İletişimin bu denli gelişmiş olduğu süreçte banka ekstrelerinizi, tesisat faturalarınızı, internet aracılığı ile e-mail üzerinden tercih edin. Böylelikle kağıt israfını önemli derece de azaltmış olursunuz. Kullandığınız her kağıt parçası yaşadığınız evreni son derece kötü etkilemekte.

Enerji tüketimine özen gösterin!

Küresel ısınmayı tetikleyen nedenlerin başında enerji üretimi gelmekte. Evinizde gerçekleştireceğiniz en ufak bir adım bile sizleri nereye götürecek. İlk işe lüzumsuz yere açık bırakılan lambaları söndürmek ile başlayın. Odalarınızda kullanmış olduğunuz ampulleri enerji tasarrufu olanlar ile değiştirin. Çamaşırlarınızı balkonda kurutma işlemini gerçekleştirerek hem güneş ışığının dezenfekte edici özelliğinden yararlanabileceğiniz gibi üzerinde yaşamış olduğunuz bu dünya için daha az enerji tüketimi gerçekleştirmiş olursunuz.

Su kullanımı ve temizlik ürünlerine dikkat edelim!

Temizlik malzemesi olarak kullandığınız kimyasallar ile birlikte su tüketimine özen gösterirseniz, oluşan atık su miktarını azaltabilir, su kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayabilirsiniz.

By Ali Can Kahyaoğlu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir