Bakan Murat Kurum, İstanbul’daki sağanak sonrası durumu açıkladı: 83 yılın en yüksek yağışı, 6 güzergah trafiğe kapalı, 300 iş yeri ve 200 araç hasarlı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da etkili olan sağanak yağışın ardından yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Kurum, 83 yılın en yüksek yağışının düştüğünü ve önceliğin vatandaşların can güvenliği olduğunu belirtti.
Bakan Kurum, İstanbul’un 24 saatte metrekareye 186 kilogram yağış aldığını açıkladı. Bu durumun baraj doluluk oranını yüzde 7’ye düşürdüğünü ifade etti. Afet kapsamında 48 toprak kayması, 53 istinat duvarı çökmesi ve 9 bin 755 ihbarın geldiğini, bunlardan 7 bin 800’üne anında müdahale edildiğini söyledi. Sel felaketi nedeniyle 300 iş yeri ve 200 aracın hasar gördüğü bilgisi paylaşıldı. Afetten etkilenen 39 ilçede 110 araçla vatandaşların ihtiyaçlarının karşılandığı ve barınma taleplerinin yerine getirileceği vurgulandı.
Kurum, ulaşım ağında Eyüpsultan, Kemerburgaz ve Sarıyer’de 6 güzergahın trafiğe kapatıldığını duyurdu. Ayrıca, 40 bin vatandaşın elektrik kesintisinden etkilendiğini ve yaklaşık 9 bin noktada su baskını yaşandığını belirtti. Cumartesi gününe kadar su baskınlarındaki hasarın giderilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Ekiplerin kayıp vatandaşları bulmak için AFAD, jandarma, emniyet ve itfaiye birimleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ve şu ana kadar 3 bin 57 vatandaşın sağ salim kurtarıldığını ekledi.