Bu belirtiler varsa hepatit olabilir
Hepatit b virüsünün bulaşmasının azaltılması için, kanların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu hastalığı akut geçirenlerin yüzde 90 iyi bir seyri bulunur. Tam iyileşme olur. Yüzde 10 vakalarda hastalık kronikleşir. Hepatit C Virüsü: Kan transfüzyonları oluşan hepatit olgularının yarısından fazlasından sorumlu olan hepatit C virüsü, sıklıkla kronikleşir. Siroz Hepatit D Virüsü: Sadece hepatit B virüsü taşıyan kişilerde görülen hepatit D virüsü, aynı zamanda hepatit B enfeksiyonunu da ağırlaştırmaktadır ve en büyük risk ilaç bağımlılarında görülmektedir. Hepatit E Virüsü: Genellikle az gelişmiş ülkelerde görülen ve salgınlara yol açan hepatit E virüsü, gelişmiş ülkelerde ise çok nadir olarak görülebilmektedir. Akut Viral Hepatit: Karaciğer iltihabı olan akut viral hepatit, hepatit virüslerinden herhangi biri ile oluşmaktadır. Akut viral hepatit hastalığı birden başlamaktadır ve birkaç hafta devam etmektedir. Kronik Hepatit: Karaciğer iltihabının 6 aydan fazla sürmesine kronik hepatit adı verilmektedir ve bu hastalık yıllar boyunca sürebilmektedir. Kesin tanı karaciğer biopsisi ile konmaktadır. Hepatit B, C en sık nedenidir” diye konuştu.
HEPATİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hepatit belirtileri hakkında bilgi veren Çimenci, “Hepatitin halsizlik, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, deride ve göz aklarında sarılık (Tüm vakalarda görülmeyebilir.), koyu renkte idrar gibi belirtileri bulunmaktadır” bilgisini verdi.
HEPATİT HASTALIĞINDAKİ RİSK GRUPLARI NELERDİR?
Hepatit hastalığının birçok risk grubu olduğunu belirten Çimenci, “Hepatit B veya C virüsleri taşıyan kişilerle aynı evde yaşayanlar, İntravenöz ilaç kullanma alışkanlığı bulunan kişiler, dövme ve piercing yaptıran kişiler, kan kardeşliği öyküsü olanlar, diyaliz hastaları, sıkça kan ve kan ürünleri alanlardır” dedi.