İşyurtları Kurumu: Mahkumların Yeniden Hayata Tutunma Fırsatı
Çezaevlerine giren bireylerin cezalarını tamamladıktan sonra iş bulmaları, çeşitli zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu durumu önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde 1997 yılında ‘Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları Kurumu’ oluşturuldu.
İşyurtları Yeniden Düzenlendi: Hükümlülere Meslek Edindirme Fırsatı
2018 yılında yeniden düzenlenen İşyurtları, cezaevlerinde kalanlar için meslek edinme ve işgücüne katılma olanağı sağlamaktadır. Türkiye genelinde 367 İşyurdu müdürlüğü bulunmakta olup, bu kurumlar aracılığıyla hükümlülere umut verilmekte ve rehabilitasyonları desteklenmektedir.
Mesleki Eğitimler ve Hedefler
2023 yılında 50 bin 98 hükümlü ve tutuklu, İşyurtları’nda çalışarak üretime katkıda bulunmuş ve meslek edinme imkânı elde etmiştir. Ayrıca, kadın hükümlülere yönelik mesleki eğitimler de düzenlenmiş ve toplamda binlerce mahkum meslek sahibi olmuştur.
Özel Sektör İş Birlikleri ve İş İmkanları
Hükümlü ve tutuklular, Adalet Bakanlığı tesislerinde çalışmanın yanı sıra özel sektörle iş birliği yaparak da meslek edinme fırsatına sahiptirler. Açık cezaevinde bulunanlar için mesleki eğitim imkânları sunulmakta ve özel sektörle yapılan 85 protokol ile binlerce hükümlüye çalışma imkanı sağlanmaktadır.
Sosyal Entegrasyon ve İstihdam Olanakları
İşyurtları’nda hükümlüler, mesleki yeterlilik sınavlarına tabi tutularak meslek deneyimlerini belgelendirme şansı bulmakta ve tahliyelerinden sonra iş bulma olanakları artmaktadır. Bu sayede, suçluların topluma kazandırılması ve sosyal hayata uyum sağlamaları desteklenmektedir.
Geçmişte sadece adliye ve cezaevi kantinlerinde satılan ürünler, artan talep üzerine 110 satış noktasında vatandaşların beğenisine sunulmaktadır. Tutuklu ve hükümlülerin ürettiği mal ve hizmetler, geniş kitlelere ulaştırılarak toplum ile etkileşimleri artırılmaktadır.