En sık görülen 5 kadın hastalığı
En sık görülen 5 kadın hastalığı

Vajinal akıntı, adet düzensizlikleri, cinsel işlev bozukluğu, pelvik ağrı ve kısırlık hakkında bilmeniz gerekenler. Eğer bu durumları yaşıyorsanız İzmir kadın doğum uzmanı ile iletişime geçmenizde fayda var.
1. Vajinal akıntı
Vajina duvarlarında ve iç kısmında bulunan rahim ağzı bezlerinin salgıladığı sıvı kadın sağlığı için gerekli olan nemi sağlar. Normal vajinal akıntı berrak ve yumurta beyazı rengindedir, kötü koku yoktur. Bu akımlara fizyolojik akımlar denir. Ancak ilk ortaya çıktığı zaman koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü ve kötü bir kokuya sahip olup ağrı, idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında yanma, anormal kanama gibi semptomlara eşlik eder.Genellikle bulaşıcı bir akıntı olarak adlandırılır. Enfeksiyonlar haplar ve vajinal tabletlerle tedavi edilir.
2. Adet düzensizliği
Düzenli bir adet döngüsü sırasında, beyin tarafından salınan hormonlar, yumurtalıkları ve yumurtaları gelişmeye başlamaları için uyarır. Rahim içindeki dokular hamileliğe hazırlanırken kalınlaşır. Kadın her ay hamile değil, bu dokuyu kanla döküyor. Doğurganlık çağındaki kadınlarda hormonal bozukluklara bağlı olarak adet düzensizlikleri oluşabilir.
3. Cinsel fonksiyon bozuklukları
Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu, libido azalması veya kaybı, erkek ve kadın arasındaki zaman uyumsuzluğu, orgazm bozuklukları, vajinismus, cinsel ilişkide disparoni ve erkeklerin cinsel davranışlarından memnuniyetsizlik ile kendini gösterir. Ayrıca doğum öncesi ve sonrasında rahim fibroidleri veya vajinal skar dokusu gibi tıbbi bir durum varsa cinsel ilişki sırasında ağrı şeklinde işlev bozukluğuna neden olabilir.
4. Pelvik ağrılar
Pelvik ağrı nedenleri arasında bazı jinekolojik nedenlerin yanı sıra idrar, bağırsak ve kas-iskelet sistemi veya nörolojik nedenler de yer almaktadır. İlaç ve akupunktur ile tedavi edilebilir.
5. Kısırlık
Hormonal dengesizlikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gebe kalmayı önleyebilir. Çiftin bilinen bir hastalığı yoksa en az bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. Bir yıl içinde hala gebelik olmazsa sperm ölçümü, rahim içi film ve hormon testi yaptırın.
Vajinal Muayene Nedir
Vajinal muayene, bakire olsun veya olmasın her kadının altı ayda bir veya yılda bir jinekolog tarafından rutin muayenesidir. Muayene hastanın sözlü öyküsü ile başlar. Sınavdan etkili bir sonuç almak için sözlü tarihiniz hakkında doğru soruları ve detayları sorarak ihtiyacınız olan bilgileri almanız son derece önemlidir. Daha sonra muayene olarak bilinen görsel bir muayene ile öncelikle genital bölgenin dış yapısı incelenir.