Gıdaların Bazıları Ağrı Artırıyor
Fibromiyalji hastalarının en büyük zorluğu yakınmalarının gerçek olduğunu çevrelerine anlatamamak. Tetkik ve tahlillerle kendini belli etmeyen bu hastalık ile ilgili bilinçlenmenin artması gerektiğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam biçimi ve tüketilen gıdalarla ilgili düzenlemeler sayesinde daha rahat bir hayat sürdüklerini belirtiyor. Buna göre kimi gıdalar ağrıların şiddetini artırırken kimi gıdalar ise azaltıyor. İşte uzmanlardan önemli bilgiler…
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Dünya Fibromiyalji Günü nedeniyle bu konuda farkındalığı artırmak için İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Dilşad Sindel ve Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Evcik katıldı. Toplantıda fibromiyalji hastalığı hakkında bilgiler paylaşılı.
Toplantıda önemli veriler paylaşan Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Fibromiyalji Sendromu’nu (FMS), yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromu olarak tanımlarken, fibromiyalji’nin sadece Türkiye’de değil, dünyada hastalar, toplum ve hekimler arasında çok net bilinmeyen bir hastalık olduğunun altını çizdi.
AĞRILARA İYİ GELEN GIDALAR
Fibromiyaljide beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Ketenci, ”Özellikle ödemi çözen, bağırsak bakterileri için olumlu etki yapan kuruyemişleri öneriyoruz; ceviz, badem ve fındık gibi. Yiyecekler arasında kırmızı meyveleri; çilek, kiraz gibi gıdaları öneriyoruz. Beraberinde ıspanak ve lahana önerdiğimiz gıdalar arasında. Karpuz da olumlu etki yapan gıdaların arasında. Ama cips, katkı maddeli gıdalar, kızartmalar, sucuk ve salam gibi işlenmiş kırmızı etler, kızarmış tavuk ve patates gibi kızartılmış gıdalar bu hastalarımızda ağrıyı arttıran faktörler” şeklinde konuştu.
FİBROMİYALJİ VE BAĞIRSAK SORUNLARI İLİŞKİSİ
Fibromiyaljinin bağırsak ağrılarıyla olan ilişkisini değerlendiren Prof. Dr. Ketenci, ”Bağırsaklarımız artık ikinci beynimiz olarak tanımlanıyor. Beyindeki hormonların özellikle serotonin hormonlarının büyük bir kısmı bağırsaklarda da salgılanıyor. Vücuttaki serotonin hormonunun yüzde 91’i bağırsaklarımız salgılıyor. Buna bağlı olarak bağırsaklarda bir sıkıntı olduğu zaman birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İrritabl bağırsak dediğimiz; ishal, kabız ataklarıyla giden bir hastalık. Fibromiyalji hastalarımızın büyük çoğunluğunda var. Özellikle bağırsak bakterilerini bozulması bu hasta gruplarında şıkça rastladığımız bir problem” dedi.
Prof. Dr. Ketenci sözlerin şöyle tamamladı: ”Fibromiyalji, ciddi iş gücü kaybına, insanlarda engelliliğe sebep oluyor. Aynı zaman bir grup kanser türünün de bu hastalarda daha fazla olduğu gösteriyor. O nedenle hafife alınmayacak bir hastalık. Uygun hekime ulaşıp doğru tedavi olmak önemli”.