Kadın Doğum Uzmanı Nedir ?
Kadın Doğum Uzmanı Nedir ?
Kadın doğum uzmanı, doğum öncesi bakımdan doğum sonrası bakıma kadar hamileliğin tüm yönleriyle ilgilenen kadın doğum konusunda uzmanlaşmıştır. Kadın doğum uzmanı, doğurganlık tedavileri gibi hamile kalmanıza yardımcı olacak terapiler de sağlayabilir. Prematüre bir bebek doğurursanız, bir doğum uzmanı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YYBÜ) de rehberlik sağlayabilir. Kadın doğum uzmanı, sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi ve sağlıklı bir bebek doğurmanızı sağlayacaktır.
Kadın Doğum uzmanları ayrıca aşağıdakiler gibi hamilelik komplikasyonlarını ele almak için eğitilmiştir:
Fetüsün uterus dışında büyüdüğü ektopik gebelik, fetüsün çeşitli nedenlerle iyi durumda olmadığı fetal distres belirtileri, plasenta sorunları, preeklampsi, sezaryen ile doğum
Kadın doğum uzmanı, bebeğinizi doğurduktan ve doğum sonrası depresyon gibi sorunlarla uğraştıktan sonra da size yardımcı olabilir.
Bir kadın doğum uzmanı kadın üreme sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır.
Kadın Doğum Uzmanı olarak eğitilen kişiler hem doğum hem de jinekolojide uzmanlaşır:
Kadın doğum, bebek doğurmak da dahil olmak üzere hamile kadınlarla çalışmayı içerir
jinekoloji, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ve kronik ağrı dahil olmak üzere çok çeşitli koşulları tedavi eden kadın üreme sistemini içerir.
Bir kişinin hamilelik, cinsiyet, üreme sağlığı, kısırlık ve diğer birçok konu hakkındaki sorularına kadın doğum uzmanları cevap verebilirler.
Öneriler yaşa göre değişse ve zamanla değişse de, birçok kadın Kadın Doğum Uzmanlarını yılda en az bir kez görüyor. Bazıları bu doktorları birincil veya tek doktor olarak kullanır.
Kadın Doğum uzmanları hangi işlemleri yapabilirler?
Kadın Doğum uzmanları, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli prosedürleri gerçekleştirebilen eğitimli cerrahlardır:
sezaryen, doğum sırasında enstrümantal doğumlar, histerektomi, yumurtalık kistleri ve rahim fibroidleri gibi büyümelerin ameliyatla çıkarılması, pelvik organ yaralanmalarını onarmak için ameliyat
Kadın doğum uzmanları ayrıca aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli rutin ve ofis içi prosedürleri gerçekleştirebilir:
Rahim ağzı kanserini test etmek için pap smear, CYBE testleri, IVF için yumurta toplama veya yumurta dondurma gibi doğurganlık tedavileri, Pelvik organları kontrol etmek ve hamileliği izlemek için pelvik ultrasonlar, kısırlık tedavileri ve danışmanlık, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar kaçırma gibi idrar sorunlarının yönetimi, anemi gibi yaygın sorunları tedavi etmek, mamogramlar ve diğer meme kanseri taramaları dahil olmak üzere meme muayeneleri ve meme sağlığı yönetimi vb.
Gebe kalma
Bir kadından alınan yumurtanın bir erkekten gelen sperm tarafından döllenmesiyle yeni bir hayat başlar. Yumurtlama , adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce, yumurtalıklardan birinden bir yumurta (yumurta) salındığında meydana gelir.
Yumurta yakındaki fallop tüpüne süpürülür ve rahme (rahim) doğru yönlendirilir. Yumurta yolculuğu sırasında döllenirse, rahim zarına (endometrium) yerleşir. Sonra hamilelik başlar.
Genç, doğurgan bir çiftin gebe kalma şansı her ay yaklaşık 5’te birdir. Bir çift, bir yıl boyunca başarısız bir şekilde gebe kalmaya çalışana kadar doğurganlık sorunlarına sahip sayılmaz.
Kadın İnfertilitesine neden olan rahim ile ilgili sorunlar
Döllenmiş yumurta, rahim zarına yerleşir (implantlar). İmplantasyonu engelleyebilecek infertilite nedeni olabilecek bazı rahim sorunları şunlardır:
miyomlar – rahim içindeki kötü huylu olmayan tümörler
polipler – miyomların varlığından kaynaklanabilen endometriyumun aşırı büyümeleri.
Kadın infertilitesine neden olan serviks ile ilgili sorunlar
Vajinanın tepesinde serviks adı verilen boyun veya rahim girişi bulunur. Boşalmış sperm, rahim ve fallop tüplerine ulaşmak için serviksten geçmelidir.
Yumurtlama zamanı civarındaki servikal mukus normalde ince ve suludur, böylece sperm yüzebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlarda servikal mukus kalındır ve bu, spermi engelleyebilir ve infertilite nedeni olarak karşımıza çıkabilir.
Kadın infertilitesine neden olan endometriozis
Endometriozis , rahmin iç yüzünden gelen hücrelerin pelvisin diğer bölümlerine göç ettiği bir durumdur. Fallop tüplerine ve yumurtalıklara zarar verebilir ve yumurta ile spermin hareketini etkileyebilir.
Fallop tüpleri ve yumurtalıklar zarar görmese bile endometriozis döllenmeyi, embriyo büyümesini ve implantasyonu etkileyebilir.
Vajinismus Tanısı
Doktorunuz vajinismus tanısını koyabilmek için belirtileriniz, tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır.
Ağrıya neden olabilecek diğer sağlık koşullarını aramak için bir pelvik muayene yapacaklar. Muayeneyi tolere edebilmeniz için biraz tedaviye ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz mümkün olduğunca yavaş ve nazikçe hareket edecek ve yaptıkları her şeyi açıklayacaktır.
Vajinismus Tedavisi
Vajinismuslu kadınlar vajina çevresindeki kasları kontrol etmeyi ve gevşetmeyi öğrenmek için evde egzersiz yapabilirler . Buna aşamalı duyarsızlaştırma denir ve fikir, yerleştirme konusunda rahat olmaktır.
İlk olarak, idrar yaparken akışı durdurmak için kullandığınız kasları sıkarak Kegel egzersizleri yapın: Kasları sıkın.Onları 2 ila 10 saniye basılı tutun.Kasları gevşetin.
Bir seferde yaklaşık 20 Kegel yapın. Bunları günde istediğiniz kadar yapabilirsiniz.
Birkaç gün sonra , egzersizleri yaparken bir parmağınızı yaklaşık ilk mafsal ekleminize kadar vajinanızın içine sokun. Önce tırnaklarınızı kesmek ve kayganlaştırıcı bir jöle kullanmak isteyebilirsiniz. Veya egzersizleri suyun doğal bir kayganlaştırıcı olduğu bir küvette yapın.
Bir parmakla başlayın ve üçe kadar ilerleyin. Vajina kaslarınızın parmağınızı sardığını hissedeceksiniz ve rahat değilseniz parmağınızı her zaman çekebilirsiniz.
Bir süre sonra, kaslarınızın baskıya alışmasına yardımcı olmak için 10 veya 15 dakika boyunca vajinanıza koni şeklindeki ekler koyabileceksiniz.
Vajinismusu korku veya endişe ile bağlantılı olan kadınlar için vajinismus terapisi genellikle yardımcı olur.