Karşımızdaki İnsanı Nasıl Anlarız?
Karşımızdaki İnsanı Nasıl Anlarız?
Karşımızdaki ile diyalog halinde olduğumuzda anlayabilmek için sorular sorarız. Daha verimli bir sohbette sorulacak sorular ve sorulmayacak sorular vardır. Bu sorulardan bir tanesi de “Neden” sorusudur. Neden sorusu insanı gerer arkadaşlar. Kavga ve tartışma çıkma ihtimali büyüktür.
Kayseri Psikolog Tuğba Ayzet’e göre, Neden sorusunun amacı, eleştirmek, açıklama beklemek, teste tabi tutmak amaçlı sorulabilir bazen. Soran kişinin sorma biçiminden de anlaşılır tabi ki ama genelde hoş bir soru olduğunu düşünmüyorum.
“Neden kilo aldın?” mesela?
Cevap veren kişinin hissedeceği duyguları tahmin edebiliyor musunuz?
“Kullandığım ilaçlar” diyecek
“Ya çok evde kaldım bu aralar” diyecek.
Bu tarz sorular insanlarla olan ilişkilerimizi bozar. Çünkü soru itibariyle onu zaten kilo aldıran geçmişindeki nedenlere bağladınız bile. Dolayısı ile niyetiniz iyi olsa bile o kişi artık kendisine kilo aldıran o geçmişinde kaldı. Çünkü olmuş bitmiş o kişinin değiştirmeyeceği bir şey.
Soru sorarken amaca odaklanmanız lazım. Sorun çözmek mi yoksa eleştirmek mi? Sorun çözmek ise bazı sorunlar çözülebilir. Bazı problemler çözülemez.
Ama biz çözülebilen problemler üzerine odaklanmalıyız.
Davranışlara karşı “Neden” sorusunu değil, “Neye hizmet ediyor?” sorusunu sormak lazım. “Eşimin eve geç gelmesi neye hizmet ediyor”, “Benim çok yeme davranışım neye hizmet ediyor?”
Belki çok yiyerek çocuklukta bir anıma dönüyorum, sakinleşiyorum. Bu neden sonuç ilişkini anlamak bile bireyin gelişmesini, farkındalıkta bulunmasını sağlar ve bazı zorlukları daha kolay atlatabilirsiniz.
Kaynak: Kayseri En İyi Psikolog