Katarakt Tedavisi
Katarakt Tedavisi
Katarakt çoğu zaman orta ve ileri yaş grubunda görülen bir görme bozukluğu çeşididir. Fakat yeni doğran bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde de birtakım sebeplere bağlı olarak katarakt hastalığına rastlanabilir.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?
Genel olarak düşünülürse katarakt ameliyatı hastanın yaşantısı olumsuz etkilenmeye başlayınca gereklidir. Mesela yüzde 30 oranında görme kaybı olduğunda yaşam kalitesi düşüyorsa ameliyat yaptırılabilir. Bu oran yüzde 60 olduğunda ameliyat yaptırmak istemeyenlerden söz etmek de mümkündür.
Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?
Katarakt sorunu yaşayan insanlar genelde renkleri soluk görür. Gece görüşlerinde zorluklar yaşandığı için özellikle araç kullananlarda tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Işıklı ortamda gözleriniz kamaşıyorsa katarakt ameliyatı hakkında araştırma yapabilirsiniz.
Katarakt Türleri Nelerdir?
Konu hakkında araştırma yaparken karşınıza nükleer, doğuştan, kortikal ve posterior subkapsüler olmak üzere dört çeşit katarakt çeşidi çıkacaktır. Doktor gerekli incelemeleri yaparak katarakt türüne uygun bir şekilde katarakt ameliyatı gerçekleştirir.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Görme bozuklukları teknolojinin gelişmesiyle büyük bir artış göstermiştir. Bunun yanı sıra sarı nokta hastalığı gibi yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen görme bozuklukları da söz konusudur. Sarı nokta hastalığı, gerekli önlemler alınmadığında ciddi sonuçlar doğuran bir görme bozukluğudur.
Bilindiği üzere sarı nokta hastalığı kesin bir tedavi yöntemine sahip değildir. Doktorlar elinden geldiğince hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve hayat kalitesinin yüksek olmasını sağlar. Uygulanan yöntemler hastalığın çeşidine göre farklılık gösterir.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?
Araştırma yaptığınız zaman kökeni Avrupa’ya dayanan, teni beyaz ve görü renkli olan bireylerde sarı nokta hastalığı sorununun yaygın olduğunu öğrenebilirsiniz. Sigara içenlerde sıkça görünen hastalıklar arasında da yer alır.
Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?
Diğer türlere kıyasla en yaygın şekilde gözlemlenen sarı nokta hastalığı kuru makula dejenerasyonudur. Nadir görülen tür olarak ıslak makula dejenerasyonunu söylemek mümkündür. Çocuklarda ve gençlerde görülen çeşidine ise Stargardt hastalığı denir.
Sarı Nokta Hastalığında Belirtileri Nelerdir?
Son dönemlerde loş ışıkta görme sorunu yaşayan ve fazla ışığa gereksinim duyan insan sayısı bir hayli fazladır. Bu durum makula dejenerasyonunun belirtileri arasında yer alır. Aynı zamanda merkezi görme alanındaki bozukluklar da bu hastalığın belirtisidir.
Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?
Görme bozukluğu sorunu yaşayan hastaların alanında uzman doktorlara muayene olması gerekir. Doktor gerekli cihazlarla görme bozukluğunun ne derece ileri seviyede olduğunu araştırır. Yapılan kontroller sonucunda sarı nokta hastalığınızın olup olmadığı anlaşılır.
Makula Deliği Nedir?
Retinada oluşan ve görme bozukluğuna sebep olan deliğe tıp sektöründe makula deliği adı verilir. Daha önce hiç görme bozukluğu problemi yaşamadıysanız başarılı doktorlarla görüşerek bilinçli muayene olmanızda fayda vardır.
Makula Deliği Kimlerde Görülür?
Son zamanlarda karşınıza çıkabilecek kavramlar arasında makula deliği bulunuyor. Özellikle insanlar yaşı ilerledikçe görme bozukluğu yaşadığı için çeşitli hastalıklar hakkında araştırma yapar. Makula deliği çoğunlukla 50 yaş ve üzeri kadınlarda rastlanan bir durumdur.
Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?
Hemen hemen bütün görme bozukluğu hastalıklarında olduğu gibi görüş açısında sorunlar meydana gelir. Kırılmalar, bulanıklaşmalar ve renklerde solma gibi belirtiler makula deliğinin yaygın belirtileri arasında yer alır.
Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?
Eğer hastada makula deliği şüphesi varsa doktor OCT talep eder. OCT, halk arasında göz tomografisi şeklinde bilinir.
Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?
Ciddi görme kaybı yaşamak istemiyorsanız ertelemeden makula deliği ameliyatı yaptırmanız kesin olan tek yöntemdir.