Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi, vitamin, protein, mineral, hormon, enzim ve diğer biyoaktif maddelerin deri altına enjekte edilerek rahatsızlıkların tedavi edilmesini engelleyen bir işlemdir. Bu işlem genellikle deri altına enjeksiyon şeklinde ya da bazı özel mikroenjeksiyon teknikleri kullanılarak uygulanmaktadır. Günümüzde lokal anestetik kullanımı ve mikroenjeksiyon teknikleri ile uygulama sonrasında oluşan rahatsızlık hisseleri oldukça azdır.
Mezoterapinin Kullanıldığı Alanlar
Mezoterapinin kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz;
Gıdı, selülit, damar ve başka bölgelerde görülen yağ birikimlerinde,
Keloid, akne, bacak ülserleri, yüzde gençleştirme, fotoyaşlanma, kaşıntı, sedef hastalığı ve deri çatlaklarında,
Kas sistemi hastalıkları, astım, gut, baş ağrısı, kabızlık, kulak çınlaması ve baş dönmelerinde.
Mezoterapi yöntemi ile sistemik olarak kullanılan ilaçlar lokal olarak daha az ve doğrudan hastalık olan bölgeye uygulanmaktadır. Böylece tedavi amaçlı uygulanan işlem sayesinde sistemik yan etkiler azalmaktadır.
Mezoterapi Çeşitleri Nelerdir?
Mezoterapi çeşitleri ikiye ayrılmaktadır;
PRP Mezoterapi; PRP mezoterapi, kişinin kendisinden alınan kanın işlemlerden geçirilerek tekrar kendisine kozmetik ya da hastalık nedeni ile enjekte edilmesine denmektedir. Bu işlem yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. Hasta kişiden alınan kan, en canlı fibrin ve trombositleri ayrıştırmak için işlemden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit ve fibrin bileşeni çıkarılarak ihtiyaç duyulan gölgeye tekrardan enjekte edilir.
İğnesiz Mezoterapi; İğnesiz mezoterapi yönteminde basınç sistemi ile çalışan cihazlara mezoterapi için kullanılan maddelerin deriye uygulanması ile gerçekleştirilir.
Mezoterapi Ne Zaman Etkisini Gösterir?
Yüz bölgesine yapılan mezoterapi yapıldığı andan itibaren bölgenin deri altında etkisini göstermeye başlar. Tedavinin cilt üzerindeki etkilerini görmek biraz aman alabilir. Bu nedenle sarkma ve kırışıklık gibi sorunlarda düzelme görülmesi birkaç hafta alabilir. Seanslar ilerledikçe mezoterapinin etkileri dışardan da görünür hale gelir ve cildiniz toparlanmaya başlar. Bu süre içerisinde mezoterapinin etki etmediğini düşünerek seanslara asla ara vermemelisiniz.
Mezoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
Mezoterapi işleminde hastanın ilk olarak muayene edilmesi ve değerlendirilmesi, ardından uygunsa işlemin bir hekim tarafından uygulanması gerekir. Kullanılan maddelere ve uygulama şekline bağlı olarak enfeksiyon ve deride kanamalar meydana gelebilir.
Mezoterapi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mezoterapi işleminde enjeksiyon yapıldığı için cilt bir miktar hasar görmektedir. Bu neden ile mezoterapi işleminden sonra ilk 1-2 gün cildin fazla yorulmaması ve dinlendirilmesi gerekir. İşlemden sonra ilk 15 saatte uygulama yapılan bölgenin yakınmaması ve banyo yapılmaması gerekir. Yoğun makyajlar yapılmaması, enfeksiyon riski için havuza ve denize girilmemesi gerekir. Güneşe fazla çıkılmaması gerekir çünkü enjeksiyon ardında oluşan küçük kabuklanmalar güneş ışınlarının bu bölgelere ulaşmasını sağlayabilir. Bu durumda cildin diğer bölgeleri güneş ışınlarının etkisi ile renk değiştirirken kabuklu olan bölgeler açık renkli kalarak ton farklılıklarına neden olabilir. Bu işlem sonrasındaki erken dönemlerde solaryuma da gidilmemesi gerekir. Eğer uygulama yapılan yapılan bölge yüzde değil ise dar giysilerin giyilmemesi önerilir.