PFO Ne Demek?
PFO yani Patent Foramen Ovale doğumdan sonra kapanması gereken ancak bazı bireylerde açık kalan kalpteki bir açıklığı ifade eder. Bu durum, anne karnında bebeğin gelişimi sürecinde kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasında bulunan foramen ovale isimli yapının kapanmaması sonucu ortaya çıkar. Süt çocukluğu döneminde bu kapak kendiliğinden kapanır, fakat kapanmazsa PFO olarak adlandırılır.
PFO Nedir?
PFO’nun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kalbin sağ ve sol üst odacıkları arasında kapak gibi bir doku içeren açıklığın, süt çocukluğu döneminde kendiliğinden kapanması beklenir. Ancak bu açıklık nedeni bilinmeyen bir şekilde kapanmayabilir. PFO nedir sorusunun cevabı olarak, doğumdan sonra kapanmayan bir kalp açıklığı diyebiliriz. Bu açıklık genellikle belirti vermez ve çoğu insan hayatı boyunca bunun farkına varmaz. Ancak bazı durumlarda, bu açıklık çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
PFO Belirtileri
PFO belirtileri çoğu insanda görülmez. Nadiren de olsa PFO, migren, ayağa kalkarken ve ayakta dururken nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Ayrıca, belirli felç türleri için daha yüksek bir risk oluşturur. Sağlıklı yetişkinlerin yaklaşık %20’sinde PFO bulunur ve bu bireylerde inme riski, PFO’su olmayanlara kıyasla %40-50 daha yüksektir. Bu durum, özellikle nedeni bilinmeyen inme geçiren genç yetişkinlerde daha belirgin hale gelir.
PFO ve İnme Riski
60 yaş altındaki bireylerde inmenin nedeni bulunamıyorsa, PFO açısından ciddi araştırma yapılması gerekir. Ayrıca, nedeni bilinmeyen inme geçiren hastalarda bacaklardaki damarlarda pıhtı oluşumu sıklığı da daha yüksektir. PFO ile nedeni bilinmeyen inme arasındaki ilişki genç yetişkinlerde, yaşlılara kıyasla daha belirgindir. PFO’su olan ve bir kez nedeni bilinmeyen inme geçiren bir insanın gelecek her bir yıl için tekrar inme geçirme riski %2.5 oranında bildirilmiştir.
PFO ve Dalgıçlık
Farklı nedenler olarak, PFO bulunan dalgıçlarda vurgun olma riski olmayanlara göre 5 kat fazladır. Dalgıçlık kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalındığında PFO dalgıçlık yapmaya engel değildir. Ancak kurallara dikkat edilmediğinde, damar içinde oluşan hava kabarcıkları PFO’dan geçip çeşitli sorunlara yol açabilir.
PFO’nun Tedavisi
PFO’su olan çoğu kişi için tedaviye gerek yoktur çünkü PFO’nun kendisi bizzat hastalık olarak kabul edilmez. Tedavi gerekmesi için yukarıda saydığımız komplikasyonların gelişmiş olması gerekir. Tıpta tedavi kararı her zaman risk-fayda analizine göre yapılır. Tedavi genellikle ya kan sulandırıcı ilaç kullanımı ya da ameliyatsız yöntemle şemsiye benzeri cihazlarla PFO’nun kapatılması şeklinde olur. Ancak, ilaçlar ciddi kanama riski taşırlar ve kapatma işleminde ise kalp delinmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden, her PFO saptanan hastaya bu tedavileri başlamak, gereksiz yere tedavilerin olası komplikasyonlarına maruz kalmak anlamına gelebilir.
PFO ne demek konusunda bilgi almak ve detaylı bilgiye ulaşmak için, Prof. Dr. Şükrü Akyüz’ün web sitesini ziyaret edebilirsiniz