Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalık olarak tanımlandı. Türkiye’de 2002 yılında İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakaları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi’ ve 2011 yılında kullanıma sunulan web tabanlı…
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalık olarak tanımlandı. Türkiye’de 2002 yılında İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakaları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi’ ve 2011 yılında kullanıma sunulan web tabanlı ‘KKKA Bilgi Sistemi’ ile aktif olarak takip ediliyor.
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulan KKKA vakaları için 19 bölgede merkezler görev yapmakta. Bakanlık tarafından hazırlanan ‘KKKA Vaka Yönetim Rehberi’, bu yıl yürürlüğe girdi ve hastalığın yayılmasını engellemek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Hastalığın kene tutunması veya temasın yanı sıra, viremik dönemdeki hayvanlar ve hasta kişilerin kan, doku ve vücut sıvılarıyla temas sonucunda bulaşabildiği belirtiliyor. Kurban Bayramı döneminde KKKA vakalarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar arasında; hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına ve dokularına çıplak el ile temas edilmemesi, eldiven kullanımı gibi gerekli koruyucu önlemlerin alınması ve kişisel korunma önlemlerine titizlikle uyulması bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen stratejiler doğrultusunda her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim çalışmaları yürütülüyor. Toplumsal eğitimler, vaka görülen yerleşim birimlerinde yüz yüze ve toplu şekilde gerçekleştirilerek, KKKA konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Yaklaşık 2 milyon kişiye her yıl KKKA eğitimi verildiği belirtiliyor.