SGK’nın Kanser İlaçları Politikası Neleri Kapsar? Günümüzde ilaç üretim kapasiteleri, özellikli ilaç üretimi gibi pek çok konu ilaç endüstrisi kapsamında planlanmaktadır. Her bir ülkenin ilaç ekonomisi ve politikası farklılık göstermektedir. Her bir ülke de kendisi ilaç üretimi sağlamaktadır. Ancak bazı özellikli ilaçlar (kanser ilacı ve benzeri) her ülkede üretilmemekle beraber, özellikli gruplarda üretildikleri için…
Günümüzde ilaç üretim kapasiteleri, özellikli ilaç üretimi gibi pek çok konu ilaç endüstrisi kapsamında planlanmaktadır. Her bir ülkenin ilaç ekonomisi ve politikası farklılık göstermektedir. Her bir ülke de kendisi ilaç üretimi sağlamaktadır. Ancak bazı özellikli ilaçlar (kanser ilacı ve benzeri) her ülkede üretilmemekle beraber, özellikli gruplarda üretildikleri için maliyetleri farklılık göstermektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK, sigorta kapsamında pek çok ilaç grubunun maliyetini karşılamaktadır. Kanser ilaçları da bunların arasında yer almaktadır. Ancak bazı ilaçları çeşitli nedenlerden ötürü kapsamamaktadır. Bu nedenlere açıklık getirmek adına SGK’nın kanser ilacı politikasını bu yazımızda detaylarıyla açıkladık.
Aşağıda SGK’nın kanser ilaçlarına dair izlediği politikaya ilişkin açıklamalar yer almaktadır:
Yukarıdaki açıklamada belirttiğimiz gibi bazı kanser ilacı türleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Sizler için SGK’nın karşıladığı ilaç gruplarını aşağıda listeledik.
Sitotoksik İlaçlar
Hedefe Yönelik Tedaviler
Hormonal Tedaviler
İmmünoterapi İlaçları
Alkilleyici Ajanlar
Monoklonal Antikorlar
Östrojen Reseptör Modülatörleri
Kontrol Noktası İnhibitörleri
Antimetabolitler
Tirozin Kinaz İnhibitörleri
Aromataz İnhibitörleri
Antitümör Antibiyotikler
BRAF İnhibitörleri
Antiandrojenler
Bitkisel Alkaloidler
Yukarıdaki listede SGK’nın karşıladığı başlıca ilaç tip ve türleri yer almaktadır. Daha detaylı bilgi edinmek için Taşkın Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek, doğrudan kurumdan güncel liste ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bir diğer adı Sağlık Uygulama Tebliği olan SUT, sağlık hizmetlerinin finansmanını düzenleyen SGK’nın tebliğidir. Bu tebliğ, sağlık hizmetleri, ilaçlar, tıbbi cihazlar ve diğer sağlık harcamaları için SGK’nın ödeme yapacağı miktarları, ödeme koşullarını ve uygulama esaslarını belirlemektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği’nin içeriğinde bulunan bazı ibareler şunlardır;
SGK tarafından belirlenen prosedür kapsamında hem ilaç sağlayıcı hem de hasta geri ödeme sürecine başvurabilir. Bu süreçte sağlıklı bir rehber edinmek amacıyla Taşkın Hukuk aracılığıyla geri ödeme sürecine başvurabilirsiniz.
Sizler için kanser ilacı geri ödeme sürecini adımlarıyla ele aldık;
Dava süreçleri hukuki prosedürler gerektirmektedir. Taşkın Hukuk profesyonel ekibi ile sizlerin bu dava sürecinde rehberiniz olarak yanınızda olmaktadır. SGK bağlamında dava açmak idari süreçleri kapsamaktadır. Bu süreçler hukuki bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu bağlamda danışmanlık almak ve süreci doğru yönetmek için uzman bir avukatla çalışmak önemlidir.
Kanser ilacı bağlamında SGK’ya dava açma süreci;
Kanser tanısı alan her bireyin mevcut bir sağlık sigortası bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda SGK ilaç gereksinimini karşılayamaz. Hasta ise bu sorunla nasıl beş edeceğini bilemeyebilir. Hem sağlık hizmetini ücretsiz alamıyor olmak hem de kanser ilacı için erişim sağlayamamak bireyi hem maddi hem de manevi açıdan olumsuz etkileyebilir.
Sosyal güvencesi olmayan bir birey için ilk başvuracağı nokta genel sağlık sigortasıdır. Uygun miktarda ödemeler yaparak sağlık hizmetlerinden fayda sağlayabilmektedir. Bir diğer nokta ise yeşil kart uygulamalarıdır. Nitekim yeşil kart edinen hasta sağlık hizmetlerinden uygun ölçüde faydalanabilmektedir.
Eğer bu iki nokta için de uygun sağlayamıyorsa, hasta üniversite hastanelerini de tercih edebilir. Bilgilerini beyan ederek ücretsiz yahut minimal ücretler ile tedavi edinebilir. Hal buyken hiçbir hizmete ulaşamayacak düzeydeki hasta ve yakınları sosyal dayanışma grupları aracılığı ile yardım kampanyalarından gelir sağlayarak tedaviye ulaşabilirler.