Start Stop Nedir? Nasıl Çalışır?
Günümüzde giderek popüler hale gelen start-stop sistemi, trafik durma noktasına geldiğinde araç motorunun gereksiz yere çalışmasını engelleyen bir sistemdir. Bu sayede araç gereksiz yere yakıt harcamaz, motorun ömrü kısalırken motorun ve motora bağlı parçaların ömrü uzar.
Start-stop sistemi ne işe yarar?
Temel olarak start-stop sistemi, yoğun trafikte veya kırmızı ışıkta durduğunuzda motoru kapatır. Bu şekilde, araç hareket etmediğinde motor çalışmaz ve daha az yakıt kullanır. Start-stop sisteminin çalışma şekli, şanzımana bağlı olarak otomatik ve manuel şanzımanlı araçlar için farklılık gösterir.
Start-stop sistemi otomatik şanzımanlı araçlarda nasıl çalışır?
Çalışma şekli markaya göre değişmekle birlikte otomatik şanzımanlı araçlarda start-stop sistemi, frene basıldıktan sonra araç durma noktasına geldiğinde birkaç saniye sonra devreye girer. Ayak fren pedalından çekilir çekilmez motor çalışır ve araç sürülmeye hazır hale gelir.
Start-stop sistemi manuel şanzımanlı araçlarda nasıl çalışır?
Otomatik şanzımanlı araçlarda olduğu gibi, manuel şanzımanlı araçlardaki sistem de markaya göre değişebilir. Ancak start-stop sistemi genellikle araç durdurulduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra devreye girer. Motoru yeniden çalıştırmak için debriyaja basmak yeterlidir.
Start-stop sisteminin avantajları nelerdir?
Start-stop sisteminin en önemli avantajı yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmasıdır. Ayrıca motor çalışmadığı için araç içine çok daha az ses iletilir. Bu da iç mekandaki gürültüyü azaltır ve sürüşü daha keyifli hale getirir. Motor ve ilgili parçalar daha az çalıştığı için hizmet ömürleri uzar. Bu da aracın ilerleyen yıllarda daha az tork ve güç kaybetmesini sağlar.
Start-stop sisteminin dezavantajları nelerdir?
Neredeyse tüm araç teknolojilerinde avantajların yanı sıra dezavantajlar da vardır. Özellikle ilk nesil start-stop sistemleri akünün normalden daha hızlı boşalmasına neden oluyor. Günümüzde marş motoruna özel olarak yerleştirilen dinamometreler gerekli enerjiyi sağlayarak akü tüketimini minimuma indiriyor. Üstelik sistemin beklentisinin aksine motor beklenenden hızlı çalıştırılırsa yakıt tüketimi azalmak yerine artabiliyor.
Kaynak: https://flashaber24.com/start-stop-neden-devreye-girmez/