Maden Kanunu Değişikliği ile Yüzer GES Yatırımları Artacak 11 Mayıs’ta yürürlüğe giren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin enerji üretim alanı ilan edilmesine olanak sağlıyor. Yüzer GES’lerin Avantajları ve Verimliliği Yüzer güneş enerjisi santralleri (GES), panel verimliliğini artırarak karasal GES’lere göre %10 daha verimli…
11 Mayıs’ta yürürlüğe giren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin enerji üretim alanı ilan edilmesine olanak sağlıyor.
Yüzer güneş enerjisi santralleri (GES), panel verimliliğini artırarak karasal GES’lere göre %10 daha verimli çalışıyor. Türkiye’de kurulabilecek yüzer GES’lerle yıllık 79 milyar 500 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretimi öngörülüyor.
Yüzer GES’ler sayesinde yıllık 540 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak ve 51 milyon tondan fazla karbondioksit salınımı azaltılacak. Türkiye’nin göl ve göletler de dahil edildiğinde potansiyelinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi, Türkiye’nin yaklaşık 80 gigavatlık yüzer GES potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu tesislerin enerji verimliliğine ve milli enerji politikalarına katkı sağlayacağını ifade etti.
Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜNEŞDER) Başkanı Serdar Ekiz, belediyelerin yüzer GES yatırımlarından faydalanabileceğini vurgulayarak, güneş enerjisi üretiminin artmasıyla enerji sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını belirtti.