Uzmanından Reflü Uyarısı Yemek Borusu Kanseri Riski Artabilir

Prof. Dr. Yaşar Özdenkaya, uzun süreli reflünün yemek borusunda hücresel değişimlere neden olarak kanser riskini artırabileceği konusunda uyardı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Uzmanından Reflü Uyarısı Yemek Borusu Kanseri Riski Artabilir

Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Özdenkaya, uzun yıllar devam eden reflü şikayetlerinin yemek borusunda hücresel değişimlere yol açarak kanser riskini artırabileceği uyarısında bulundu. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. Özdenkaya, erken tanı ve düzenli takibin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Özdenkaya, mide yanması ve ekşime gibi şikayetlerin çoğu zaman önemsenmediğini ancak bu durumun ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğini belirtti. Özellikle yıllarca süren reflü vakalarında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Reflü Her Zaman Kanser Riskine Dönüşmüyor

Uzun süre devam eden reflünün her hastada kansere yol açmadığını belirten Prof. Dr. Yaşar Özdenkaya, bu dönüşümün oldukça düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. Reflünün kansere dönüşmesi için genellikle 15 yıl ve üzeri gibi uzun bir süre devam etmesi gerektiğini aktardı.

Endoskopik incelemelerde yemek borusunun alt kısmında “Barrett özofagusu” olarak adlandırılan hücresel değişimlerin görülmesi durumunda, yemek borusu kanseri gelişme riskinin ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Bu nedenle uzun süren reflü şikayetlerinin uzman hekim tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Gece Beslenmesi ve Yaşam Tarzı Reflüyü Tetikliyor

Günümüzde değişen yaşam düzeninin reflü şikayetlerini artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Özdenkaya, gece geç saatlere kadar çalışan, ders çalışan veya düzensiz beslenen kişilerde reflünün daha sık görüldüğünü ifade etti. Yemek yedikten kısa süre sonra yatılmasının mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırdığını belirtti.

Reflüden korunmada yaşam tarzı değişikliklerinin kritik önem taşıdığını vurgulayan Özdenkaya, asitli içecekler, sigara ve mideyi tahriş eden gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Özellikle son öğün ile uyku arasında en az 4 saatlik bir süre bırakılmasının reflü ataklarını azaltabileceğini ekledi.

Baş kısmı hafif yükseltilmiş şekilde uyumanın gece reflüsünü azaltabileceğini belirten Prof. Dr. Yaşar Özdenkaya, gece oluşan reflü ataklarında mide asidinin akciğerlere kaçarak ciddi akciğer enfeksiyonlarına, hatta zatürreye neden olabileceği konusunda uyardı.

Benzer Haberler
Elazığ’da Aysun Alpsoy’un Kırık Burnu Dört Ameliyatta Deforme Oldu Yargıya Taşındı
Elazığ’da Aysun Alpsoy’un Kırık Burnu Dört Ameliyatta Deforme Oldu Yargıya Taşındı
Dr. Cansu Yılmaz Çocuklarda Sık Hastalanma Durumunu Değerlendirdi
Dr. Cansu Yılmaz Çocuklarda Sık Hastalanma Durumunu Değerlendirdi
Klima Kullanırken Yapılan Hata Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor Uzman Uyarıyor
Klima Kullanırken Yapılan Hata Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor Uzman Uyarıyor
Gaziantep’te Omuz Ağrısı Çeken İşçiye Dizinden Doku Nakli Uygulandı
Gaziantep’te Omuz Ağrısı Çeken İşçiye Dizinden Doku Nakli Uygulandı
Türkiye’de Diyabet Hasta Sayısı 9,6 Milyona Ulaştı 2050 Tahmini 14 Milyonu Aşıyor
Türkiye’de Diyabet Hasta Sayısı 9,6 Milyona Ulaştı 2050 Tahmini 14 Milyonu Aşıyor
Akşam Yemeği İçin İdeal Saat 18.00 Olarak Belirlendi Bilimsel Çalışmalar Gösteriyor
Akşam Yemeği İçin İdeal Saat 18.00 Olarak Belirlendi Bilimsel Çalışmalar Gösteriyor
Haberin Doğru Adresi
Türkiye'nin Sağlık Yaşam Platformu

İdeal Yaşam Haberleri

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İdeal Yaşam saklıdır.