Keneler ve KKKA Hastalığı: Bilmeniz Gerekenler

Baharla Birlikte Artan KKKA Riski Kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bahar aylarında artan sıcaklıkla birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinde görülmeye başladı. Sivas, Amasya, Tokat, Erzincan, Giresun ve Yozgat gibi illerde KKKA virüsü nedeniyle insanların hayatını kaybettiği üzücü vakalar yaşanmaktadır. KKKA Hastalığı ve Bulaşma Yolları Bulaşma Yolları KKKA hastalığı sıklıkla kene ısırmasıyla insanlara bulaşır….

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Keneler ve KKKA Hastalığı: Bilmeniz Gerekenler

Baharla Birlikte Artan KKKA Riski

Kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bahar aylarında artan sıcaklıkla birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinde görülmeye başladı. Sivas, Amasya, Tokat, Erzincan, Giresun ve Yozgat gibi illerde KKKA virüsü nedeniyle insanların hayatını kaybettiği üzücü vakalar yaşanmaktadır.

KKKA Hastalığı ve Bulaşma Yolları

Bulaşma Yolları

KKKA hastalığı sıklıkla kene ısırmasıyla insanlara bulaşır. Enfekte kene, ciltle temas ettiğinde hastalığı insanlara geçirebilir. Ayrıca, hasta hayvanların kanı veya vücut sıvılarıyla temas sonrasında da bulaşma riski vardır.

Hangi Keneler Bulaştırıcıdır?

KKKA hastalığına neden olan en riskli tür, “Hyalomma” cinsi kenelerdir. Türkiye’de KKKA vakaları genellikle İç Anadolu’da, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmıştır. İklim değişikliği ve hayvan hareketliliği, kenelerin farklı bölgelere yayılmasına neden olabilir.

Kene Isırması ve KKKA Belirtileri

Belirtiler ve Etkileri

KKKA hastalığının belirtileri genellikle halsizlik, üşüme, titreme, vücut ağrıları, iştahsızlık ve baş ağrısı şeklindedir. Hastalık kene ısırmasından sonra 1-3 gün içinde başlayabilir ve bazı durumlarda ölümcül olabilir.

Nasıl Korunmalı?

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, doğada vakit geçirenler KKKA riski altındadır. Kene ısırmasını önlemek için açık renkli giysiler giymek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak önemlidir. Kimyasal kene savarlar yüzde 100 koruma sağlamaz.

KKKA Tedavisi ve Aşı Çalışmaları

Tedavi ve Başarı Oranı

KKKA hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalık tedavisinde destekleyici tedaviler uygulanmakta ve başarı oranı düşüktür. Türkiye’de KKKA vakalarının yüzde 5’i maalesef hayatını kaybetmektedir.

Aşı Çalışmaları

Dünya genelinde KKKA için onaylı bir aşı bulunmamaktadır. Türkiye’de aşı çalışmaları devam etmekte olup umut verici sonuçlar alınmıştır, ancak insan çalışmaları henüz tamamlanmamıştır.

KKKA’nın Bulaşıcılığı ve Önlemler

Bulaşma ve Cenaze İşlemleri

KKKA bulaşıcı bir hastalıktır ve hastane ortamında cenaze hazırlığı yapılması önerilmektedir. Cenaze sırasında koruyucu ekipman kullanılmalı ve defin işlemi özenle gerçekleştirilmelidir.

Geçmişten Bugüne KKKA Verileri

Türkiye’de 2002-2024 yılları arasında 17 bin 132 KKKA vakası görülmüş ve bunlardan 819’u hayatını kaybetmiştir. Bu yüzde 5’lik ölüm oranı, dünya genelindeki oranlara göre daha düşüktür. Şu an Türkiye’de aktif olarak tedavi gören KKKA hastaları bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında, kenelerden korunmak ve KKKA hastalığına karşı bilinçli olmak hayati önem taşımaktadır.

Benzer Haberler
Çocukların Sosyal Medya Kullanımı ile Depresyon Arasındaki İlişki
Çocukların Sosyal Medya Kullanımı ile Depresyon Arasındaki İlişki
Kanada’da Prematüre Bebek Kızamıktan Hayatını Kaybetti ⏬👇
Kanada’da Prematüre Bebek Kızamıktan Hayatını Kaybetti ⏬👇
Amasya’nın Suluova İlçesinden Organ Bağışı Haberi
Amasya’nın Suluova İlçesinden Organ Bağışı Haberi
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri
HKU5-CoV-2 Varyantı Yeni Bir Tehlike mi?
HKU5-CoV-2 Varyantı Yeni Bir Tehlike mi?
Sağlık Bakanlığı: KKKA Vakaları Web Tabanlı Sistem ile Takip Ediliyor ⏬👇
Sağlık Bakanlığı: KKKA Vakaları Web Tabanlı Sistem ile Takip Ediliyor ⏬👇
Haberin Doğru Adresi
Türkiye'nin Sağlık Yaşam Platformu

İdeal Yaşam Haberleri

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İdeal Yaşam saklıdır.