OGM Verilerine Göre Türkiye’deki Orman Alanları
Türkiye’de OGM verilerine göre 23,1 milyon hektar ormanlık alan bulunmaktadır. OGM, bu alanların her türlü ormancılık faaliyetine konu edinilmesine ilişkin çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca, 12,5 milyon hektarlık “orman yangınlarına karşı hassas” alanın korunmasına ilişkin mücadele sürdürülmektedir.
Orman Yangınlarıyla Mücadele Stratejisi
Bakanlık, orman yangınlarıyla mücadele stratejisini üç temel adımda yürütmektedir: önleme, söndürme ve yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapmaktadır. Yangınların önlenmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta, teknik çalışmalar kapsamında yangın önleme tesislerinin inşası gerçekleştirilmektedir.
Yangın Söndürme Faaliyetleri
Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede, alevlerin erken tespiti ve hızlı müdahalenin önemli olduğunu belirterek, bu doğrultuda kameralar, İHA’lar ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi kullanmaktadır. Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi bulunmakta olup, bu kulelerde yapay zeka destekli 368 kamera bulunmaktadır. İHA’lar ve gözetleme kuleleri sayesinde yangına müdahale süresi 11 dakikaya kadar düşürülmüştür. Ekipler olay yerine hızla intikal ederek müdahalede bulunmaktadır.
Yeniden Ormanlaştırma Çalışmaları
Orman yangınları sonrasında saha ölçümleri ve hasar tespiti yapılır, ardından zarar gören alanlar uygun ormancılık teknikleriyle yeniden ağaçlandırılır. Türkiye, zarar gören alanları en uygun ağaç türleriyle yeniden ormanlaştırarak ağaç varlığını çoğaltmakta ve vatandaşlara bilinç aşılamaktadır. “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak kutlanan 11 Kasım’da fidan dikim etkinlikleri gerçekleştirilmekte ve toplamda milyonlarca fidan toprakla buluşturulmaktadır.
Türkiye, başarılı orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları ve yeniden ağaçlandırma projeleriyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Avrupa’da birinci, dünyada ise 4. sırada yer almaktadır. Orman alanlarının korunması ve yeniden ağaçlandırılması Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.