Kene vakaları haziran ve temmuzda zirve yapıyor. KKKA riskine karşı uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi. Kenelerin nasıl çıkarılacağı ve korunma yolları anlatıldı.
İlkbahar ve yaz aylarında artış gösteren kene ısırmaları, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini yükseltiyor. Uzmanlar, özellikle haziran ve temmuz aylarında vaka yoğunluğunun arttığını belirtiyor.
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Karakeçili, bu yıl kene popülasyonunun fazla olduğunu ve haziran ortası ile temmuz aylarında vaka yoğunluğunun pik yaptığını açıkladı. Karakeçili, keneye maruz kalan kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini vurguladı.
Hastaneye ulaşımın mümkün olmadığı durumlarda, kenelerin çıplak elle temas edilmeden, eldiven veya poşet yardımıyla cımbız kullanılarak uygun şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Karakeçili, bu işlemin önemine dikkat çekti.
Kırsal alanlarda kapalı kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Karakeçili, pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini çünkü kenelerin yerden tırmanarak vücuda tutunduğunu söyledi. Vücudun düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini de ekledi.
Kenelere karşı koruyucu spreylerin kullanılabileceğini aktaran Karakeçili, vatandaşların panik yapmadan bilinçli hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.