Copyright © 2021. Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Türkiye'nin Sağlık Yaşam Platformu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Barkod Etiketleri

Barkod Etiketleri

admin admin -
15 0

Barkod Etiketleri

 

Barkod; genelde dikdörtgen şeklinde görülen, paralel çizgilerden oluşan ve siyah çizgiler arasında yer alan boşluklardan meydana gelen ve gündelik hayatımızda karşımıza çıkabilecek bir semboldür. Peki, barkod etiketi ne işe yarar? Barkod etiketleri; bir malın miktarını, fiyatını, türünü, cinsini veya benzer niteliklerini belirtmek için, ayrıca kime ait olduğunun bilinmesi için üzerine konulan veya yapıştırılan küçük kâğıt, plastik vb. maddelerden oluşmuş etiketlerdir.

 

Çeşitleri nelerdir bu etiketlerin?

 

Yapışkanlı etiket -Termal etiket -Eco termal etiket -Baskılı etiket -Kuşe etiket – Lamine termal etiket -Hastane etiketi -Rulo etiket -Tekstil etiketi -Vellum etiket -Kırılgan etiket -Güvenlik etiketi – Floresan etiket -Poliprobilen opak etiket -Polietilen opak etiket -Demirbaş etiket -Akmaz etiket – Damla etiket -Rulo etiket -Karton etiket gibir barkod etiketi çeşitleri mevcuttur.

Etiketler müşteriye güven verir ve aldığımız ürünler nereye ait olduğunu bu etiketlerden anlayabiliriz. Bu etiketlerin kullanım alanları geniştir ve güven sorununu ortadan kaldırmak için en iyi yöntemdir.

 

Gündelik hayatta hepimiz market, dükkan, mağaza vb. yerlerden alışveriş yaparız. Kasada duran bat veya bayan aldığımız ürünlerin barkodunu okutarak bizden ücret talep ederler. Ancak bu barkodlarda sadece ürünün ücreti yer almaz. Çünkü fiyat listesi bilgisayarda kayıtlıdır. Eğer barkodda kayıtlı olsa ürünün fiyatı değişince barkodda değişmek zorunda kalınırdı. Barkodda bizim gördüğümüz rakamlar ve makinenin taradığı çizgiler olmak üzere iki kısım yer almaktadır.

 

Barkodda ilk başta ülke kodu veya simge kodu denilen kod yer alır. Hemen ardından yer alan kod ise firma kodudur. Firma kodunun yanında ürün kodu ve kontrol kodu yer almaktadır.

 

Ülke kodu: İlk üç haneden oluşur ve Türkiye’nin kodu 869’dur.

 

İkinci kısım olan firma kodu: Ülke kodunun ardından gelen 4 haneden oluşan koddur. Bu kod TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesinde kurulmuş olan ve faaliyetine devam eden Mal Numaralandırma Merkezi’nden alınır.

 

Üçüncü kısım olan firma kodundan sonra gelen kısım: Bu kod 5 haneden meydana gelmektedir. Ürünü tanımlayan mamul kodu bu koddur.

 

Dördüncü kısım: Bu barkodun en sonunda yer alan tek rakamdan oluşur ve belirli bir formül ile hazırlanarak oluşturulur. Kontrol kodu olarak adlandırılan bu kod sayesinde hata yapılması engellenmiş olur.

 

Barkod etiketleri yapısı gereği üçe ayrılır;

– Üst katman -Alt katman -Orta katman şeklinde 3 Kısıma ayrılır.

Üst katman etiketler nedir? Üst katman etiketlerde kuşe etiket, wellum etiket, termal etiket, lamine termal etiket, silver etiket, gümüş etiket, metalize etiket, opak etiket ve fasttyre etiketler yer alır.

Alt katman etiketler nedir? Barkodun alt katmanında pergamin kâğıt ve kraft kâğıt olmak üzere ikiye ayrılır.

Orta katman etiketler nelerdir? Etiketin orta kısmında yapışan bölümü bulunur. Yapışan özellikleri müşteri ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir.

https://www.bobinetiket.com/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir