DSİ’nin Programlarına Ayrılan Ödenekler 2025 yılı bütçe teklifine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ’ye 197 milyar 609 milyon 747 bin lira ödenek ayrıldı. Bu ödenekten en yüksek pay yüzde 95 ile 187,9 milyar lirayla Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı’na ayrıldı. Enerji Arzı Güvenliği, Sürdürülebilir Çevre, Yönetim ve Destek Programları da ödenekten…
2025 yılı bütçe teklifine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ’ye 197 milyar 609 milyon 747 bin lira ödenek ayrıldı. Bu ödenekten en yüksek pay yüzde 95 ile 187,9 milyar lirayla Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı’na ayrıldı. Enerji Arzı Güvenliği, Sürdürülebilir Çevre, Yönetim ve Destek Programları da ödenekten pay aldı.
Bu program altında su kaynaklarının araştırılması, kalitesinin izlenmesi, tarımsal sulama, taşkın kontrolü ve içme suyu temini gibi çalışmalar yürütülüyor. DSİ’nin hedefi su ve toprak kaynaklarını geliştirmek için çeşitli tesisler inşa etmek ve su kaynaklarının etkin kullanımı için yönetim planları oluşturmak.
DSİ, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleriyle sulu tarım alanlarını genişletmeyi hedefliyor. 2025 yılında arazi toplulaştırma alanının 10 milyon 350 bin hektara çıkarılması, sulamaya açılan alanın ise 5 milyon 32 bin 797 hektara çıkarılması planlanıyor.
DSİ, taşkın koruma tesisleri inşa ederek sel ve taşkın riskini azaltmaya çalışıyor. Ayrıca içme suyu temini alt programı kapsamında içme suyu miktarının artırılması için çalışmalar yürütülüyor. 2025 yılında içme suyu temin miktarının 5,7 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
DSİ’nin 2025 bütçe teklifi, su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı için önemli projelere odaklanacaklarını gösteriyor.