İsrail’e Karşı Yaptırım Kararı Alınamadı
FIFA Konseyi, İsrail’in uluslararası futboldan men edilmesine yönelik başvurunun değerlendirildiği toplantıda bir kez daha İsrail’e karşı yaptırım kararı alamadı. Filistin Futbol Federasyonu (PFA), FIFA’ya yaptıkları başvuruyla ilgili bağımsız bir hukuki değerlendirme talep etmişti. Ancak 3 Ekim’de İsrail’in uluslararası futboldan men edilmesini beklentileri boşa çıktı.
Konu Daha Önce Ertelemişti
Geçen temmuz ayındaki olağanüstü toplantısında konuyu ele alma sözü veren FIFA, kararı 31 Ağustos’taki toplantısına ertelemiş ve daha sonra ekim ayına taşımıştı. FIFA, disiplin komitesinin Filistin Futbol Federasyonu tarafından öne sürülen ayrımcılık suçuna ilişkin İsrail’e yönelik soruşturma başlatılmasını kararlaştırdı. Bu kapsamda, Filistin topraklarında bulunduğu iddia edilen İsrail futbol takımlarının İsrail’deki müsabakalara katılımı da incelenecek.
İsrail’in FIFA Üyeliği Tehdit Altında
PFA, nisan ayında FIFA’ya ilettiği yazılı başvuruda, İsrail’in insan hakları ihlallerine ve yaşanan ayrımcılığa karşı gerekli adımları atmadığı gerekçesiyle İsrail Futbol Federasyonu’nun FIFA üyeliğinin sona erdirilmesini talep etmişti. Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi Başkanı Cibril er-Rucub ise İsrailli yetkililer tarafından tehdit edildiklerini söyleyerek PFA’nın başvurusunu geri çekmek zorunda kaldıklarını belirtmişti.
FIFA Başkanından Barış Çağrısı
FIFA Başkanı Gianni Infantino, bölgede devam eden şiddetin barışa olan ihtiyacı vurgulayarak tarafları bölgede barışı yeniden tesis etmeye çağırdı. İnfantino, yaşanan olaylar karşısında şaşkın olduklarını ve acı çekenlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.