Sermaye Piyasaları ve Finansa Erişim
Türkiye, finansal istikrarı desteklemek amacıyla sermaye piyasalarını geliştirerek finansmana erişimi kolaylaştırmayı, tasarrufları artırmayı ve kaynak dağılımında etkinliği sağlamayı hedefliyor. Bu çerçevede, dezenflasyon sürecini destekleyecek finansal düzenlemelerin sadeleştirilmesi, kredi büyümesindeki aşırı artışları dengelemek için döngüsel sermaye tamponu düzenlemesi gibi adımlar atılacak.
Reel Sektör ve Teknolojik Yenilenme
Sanayi sektöründe teknolojik yenilenme ve dönüşüme katkıda bulunarak reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırmak, Türk lirası mevduatın cazibesini artırmak ve finansal istikrarı güçlendirmek için politikalar uygulanacak. Ayrıca, seçici kredi uygulamaları ile üretim kapasitesini artırmak ve tüketici kredilerinin dezenflasyon süreciyle uyumlu gelişmesi sağlanacak.
Sermaye Piyasalarının Güçlendirilmesi
Sermaye piyasaları geliştirilerek reel sektör şirketlerinin fonlama çeşitliliği artırılacak, yatırımcı tabanı genişletilecek ve sürdürülebilirlik temelinde uluslararası standartlara uyum sağlanacak. Ayrıca, yapay zeka ve diğer teknolojilerin kullanımıyla denetim kapasitesi artırılacak ve sermaye piyasalarının etkin işleyişi desteklenecek.
Katılım Finans’ın Öncü Konuma Geçirilmesi
Katılım finans sektöründe liderlik sağlamak amacıyla İstanbul Finans Merkezi aracılığıyla yenilikçi ve kapsayıcı bir katılım finans ekosistemi oluşturulacak. Katılım sigortacılığı ve emeklilik planlarının kapsayıcılığı artırılacak, uluslararası ilişkiler ve stratejik iş birlikleri güçlendirilecek.
Tasarrufların Artırılması ve Finansal Okuryazarlık
Tasarruf bilincinin artırılması ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek. Bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemi yeniden tasarlanarak uzun vadeli tasarrufların artırılması hedeflenecek. Ayrıca, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının siber güvenlik seviyelerinin yükseltilmesi için düzenlemeler yapılacak.