Denizli İl Sağlık Müdürü’nden Sıcak Hava Uyarısı Risk Grupları Detaylandırıldı

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, artan sıcaklıklara karşı hayati uyarılarda bulundu. Özellikle risk grupları ve alınması gereken önlemler detaylandırıldı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Denizli İl Sağlık Müdürü’nden Sıcak Hava Uyarısı Risk Grupları Detaylandırıldı

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların halk sağlığı üzerindeki potansiyel risklerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı bulunanların yüksek risk grubunda olduğunu belirten Öztürk, vatandaşların günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Yüksek sıcaklık ve nemin vücut ısısını dengelemeyi zorlaştırdığını belirten Uz. Dr. Berna Öztürk, 4 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, hamileler, kronik rahatsızlığı olanlar ve açık alanda çalışanların daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Sıcak Çarpması ve İlk Yardım Önlemleri

Uz. Dr. Berna Öztürk, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısının 40-41 derece üzerine çıkmasıyla karakterize olan sıcak çarpmasının acil tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasara veya ölüme yol açabileceğini belirtti. Sıcak çarpması belirtileri arasında yüksek ateş, kuru ve kırmızı deri, terleme olmaması, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve şuur kaybı yer alıyor. Bu durumda ilk yardım olarak kişinin serin bir yere alınması, giysilerinin gevşetilmesi, soğutulmaya çalışılması ve bilinci kapalıysa kesinlikle sıvı verilmemesi gerektiği ifade edildi. Bilinci kapalı olan hastaların en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi önem taşıyor.

Öztürk, günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması, dışarıda hafif ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi, şapka ve güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini belirtti. Aşırı sıcakların kronik hastalıkları ağırlaştırabileceği, hastane başvurularını artırabileceği ve ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu. Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanların kapalı araçlarda bırakılmaması gerektiğini hatırlattı.

Gün içinde susuzluk hissi olmasa bile en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi, yağlı besinlerden kaçınılarak bol sebze ve meyve yenilmesi önerildi. Spor aktivitelerinin serin saatlere bırakılması ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması tavsiye edildi. Vücut ısısını düşürmek için sık sık duş alınması veya mümkün değilse yüz, boyun, kol ve bacakların soğuk suyla ıslatılması/silinmesi gerektiği belirtildi.

Diğer Sıcaklık Kaynaklı Sağlık Sorunları

İl Sağlık Müdürü Öztürk, güneş çarpması dışında sıcak bitkinliği, sıcak krampları, isilik ve güneş yanıkları gibi durumların da acil müdahale gerektirebileceğini bildirdi. Sıcak bitkinliğinde derinin soğuk ve nemli olabileceğini, bu gibi durumlarda kişinin serin bir yere alınarak tuzlu ayran gibi sıvılarla desteklenmesi ve genel durum düzelmezse sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini ifade etti. Vatandaşların hem kendi sağlıklarını hem de risk grubundaki bireyleri yakından gözlemlemesinin önemine dikkat çekti.

Benzer Haberler
Yazın Vücudu Serin Tutan Besinler Uzman Diyetisyenden Açıklandı
Yazın Vücudu Serin Tutan Besinler Uzman Diyetisyenden Açıklandı
Denizli İl Sağlık Müdürü’nden Sıcak Hava Uyarısı Risk Grupları Detaylandırıldı
Denizli İl Sağlık Müdürü’nden Sıcak Hava Uyarısı Risk Grupları Detaylandırıldı
Avukatın Doğumu Felçle Sonuçlandı Doktorlar Yargılanıyor
Avukatın Doğumu Felçle Sonuçlandı Doktorlar Yargılanıyor
Prof. Dr. Mehmet Kirişçi, 29 Yıl Sonra Öğretmeni Halide Akben’i Ameliyatla Sağlığına Kavuşturdu
Prof. Dr. Mehmet Kirişçi, 29 Yıl Sonra Öğretmeni Halide Akben’i Ameliyatla Sağlığına Kavuşturdu
Sağlık Bakanlığı’ndan Sıcak Hava Uyarısı Beslenme ve Giyim Önerileri
Sağlık Bakanlığı’ndan Sıcak Hava Uyarısı Beslenme ve Giyim Önerileri
Göz Sağlığı İçin Güneş Gözlüğü Seçiminde UV Filtresi Vurgusu
Göz Sağlığı İçin Güneş Gözlüğü Seçiminde UV Filtresi Vurgusu
Haberin Doğru Adresi
Türkiye'nin Sağlık Yaşam Platformu

İdeal Yaşam Haberleri

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İdeal Yaşam saklıdır.