Türkiye Genelinde Tütünle Mücadelede Çapraz Denetim Uygulaması
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye genelinde tütünle mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Şubat ayında başlatılan çapraz denetim uygulamasıyla, farklı illerdeki ekiplerin görev yerleri dışındaki illere gönderildi. 105 denetim ekibinin 81 ilde mücadelede görev aldığı belirtildi.
Denetimlerin Etkinliği ve Sonuçları
Demirkol, çapraz denetimler sayesinde iller arasındaki tecrübe paylaşımının sağlandığını ve denetimlerin etkinliğinin arttığını vurguladı. Yapılan analizlerde çapraz denetimlerin etkili ve verimli olduğu ortaya çıktı. 10 bine yakın denetim, 105 ekibin katılımıyla gerçekleştirildi. Denetimlerin artmasıyla ihlal tespitlerinin azaldığı gözlendi.
Gelecek Plan ve Çalışmalar
Demirkol, bayramda da denetimlerin devam edeceğini belirtirken, 10 bin denetimde binin üzerinde cezai işlem uygulandığını açıkladı. Tütünle mücadele kapsamında yapılan denetimlerin temel amacının vatandaşların tütün zararlarından korunması olduğunu vurguladı. Ayrıca, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanununun uygulanmasının önemine dikkat çekti.
Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Çalışmalar
Demirkol, tütünle mücadelenin bir parçası olarak cezai işlemler ve denetimlerin yanı sıra, ilçeler arası çapraz denetimlerin de devam ettiğini kaydetti. Türkiye genelinde 1200 sigara bırakma polikliniğinin bulunduğunu belirten Demirkol, bu sayının 2 bin 500’e çıkarılacağını açıkladı. Ayrıca, aile hekimlerinin de gönüllü olarak sigara bırakma polikliniği hizmeti verebilmeleri için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.